Tuesday 20 January 2009

Εγώ σφυρίζω!


Αναδημοσίευση από http://egosfirizo.wordpress.com

Σφυρίζω γιατί εδώ και καιρό αυτό ξέρω να κάνω, σφυράω αμέριμνος και το κάνω καλά.

Σφυρίζω γιατί έχουν γίνει τρελά Φάουλ και δε βλέπω πουθενά τον Διαιτητή, τον επόπτη, κανέναν!

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου άλλαξαν για πολλούς από μας την σχέση μας με τα πολιτικά πράγματα, μας έθεσαν ενώπιον ευθυνών, μας ανησύχησαν και παράλληλα μας έδωσαν ελπίδα. Όσο περισσότερο αρνούμαστε και κοιτάμε απαθείς την εξελισσόμενη και πολύπλευρη κρίση τόσο η κατάσταση θα γίνεται ανεξέλεγκτη, η αδικία και τα επακόλουθα φαινόμενα βίας θα εντείνονται.

Είναι ανησυχητικό πως (όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης) υπάρχει μια τάση να εγκλωβιστεί η συζήτηση στο θέμα της βίας (κρατικής και άλλης). Αυτό είναι επικίνδυνο κι ανεπίτρεπτο. Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί στην πραγματική του κλίμακα, σαν ένα ζήτημα μεταξύ άλλων. Δεν είναι αιτία αλλά αποτέλεσμα.

Σαν συμβολή λοιπόν στην ανάγκη ανοίγματος, καλλιέργειας κι απεμπλοκής της συζήτησης ξεκινά η πρωτοβουλία:

“Εγώ Σφυρίζω!”


Η ΑΦΟΡΜΗ

Η Δράση έχει σαν αφορμή την φρικτή εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια και μετανάστρια δούλευε ως καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ. Στις 22 Δεκεμβρίου, τρεις μέρες πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων δέχτηκε δολοφονική επίθεση με οξύ (βιτριόλι), η κατάσταση της παραμένει κρίσιμη, έχασε το ένα της μάτι και εσωτερικά όργανα έπαθαν μόνιμη βλάβη. Δεν την έλουσαν απλώς αλλά προσπάθησαν να την αναγκάσουν να πιεί υδροχλωρικό οξύ με την βία! Σκοπός ήταν όχι απλώς η εξόντωση αλλά ο τρόμος κι ο εκφοβισμός. Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν στην Ελλάδα;

Ως συνδικαλίστρια εκείνες τις ημέρες είχε συγκρουστεί ξανά με την διοίκηση της εταιρείας που απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν πως λάμβαναν ποσά μεγαλύτερα των πραγματικών ώστε να καρπωθεί η εταιρεία μέρος του δώρου Χριστουγέννων! Είχε δεχτεί απειλές κατ’επανάλειψιν. Οι μαρτυρίες λένε πως η εντιμότητα και η αποφασιστικότητα που την χαρακτήριζαν σαν συνδικαλίστρια ήταν υποδειγματικές, το ίδιο και το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα των συνανθρώπων της.

Από την άλλη πλευρά οι καταγγελίες (που αρχίζουν να βγαίνουν ευρύτατα πλέον στο φως) για τις πρακτικές των εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού είναι ανατριχιαστικές.

Το ίδιο και περισσότερο ανατριχιαστική είναι η χρόνια αδιαφορία όσων φέρουν θεσμική ευθύνη.

Ποιός φανταζόταν πως υπάρχει τόση βρωμιά στο εμπόριο της «καθαριότητας»!

Η είδηση της επίθεσης πέρασε απαρατήρητη(;) εκείνες τις μέρες. Ε, λοιπόν δε πέρασε απαρατήρητη! Και αυτό θα αποδειχτεί στην συνέχεια.

Η πρώτη δράση που σας καλούμε να οργανώσουμε θα εστιάσει στους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Αυτό ενώ είναι γνωστό πως τα ίδια συμβαίνουν σε νοσοκομεία, δήμους, υπερκαταστήματα κ.ά.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ομάδες ανθρώπων που φορούν χάρτινες μάσκες με το πρόσωπο της κας Κούνεβα, με σφυρίχτρες και πληροφοριακό υλικό μαζεύονται σε σταθμούς του ΗΣΑΠ. Καταλαμβάνουν τον χώρο με τον ήχο χωρίς να εμποδίζουν τον κόσμο σφυρίζουν και διανέμουν πληροφοριακό υλικό στους επιβάτες. Για όσους περνούν η ατμόσφαιρα είναι σαν μια ανησυχητική εορτή. Κάθε τρένο που έρχεται το υποδέχεται ένα κύμμα από σφυρίγματα. Αν γεμίσει ένας σταθμός οι συμμετέχοντες ξεχειλίζουν στον επόμενο και ούτω καθ’εξής. Στόχος να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σταθμοί και να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Παράλληλα ανοίγουν λογαριασμοί στο Facebook, κανάλι στο youtube και αντίστοιχο Blog τα οποία περέχουν το κιτ της μάσκας, υλικό πληροφόρησης (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, συνεντεύξεις) οδηγίες για δράσεις κ.λπ.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Στόχος είναι η ενημέρωση-ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών και η πίεση των υπευθύνων.

Τα χαρακτηριστικά της δράσης είναι μεταφορά της συζήτησης με νέους (ευρηματικούς-στρατηγικούς) όρους στο δημόσιο χώρο (τον φυσικό αλλά και του δικτύου).

Δεν κατηγορούμε τους πολίτες. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή των μηχανισμών πληροφόρησης κι όχι η στείρα αντιπαράθεση. Αναγνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι και σε σύγχυση βρίσκονται στην πλειοψηφία τους, τους ενημερώνουμε για όσα τους αποκρύπτουν και τους καλούμε, αν θέλουν, να συμμετέχουν σε μια υπόθεση που τους αφορά.

Είμαστε ψύχραιμοι και ήρεμοι διότι είμαστε αποφασισμένοι.

Θα επιμείνουμε μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα.

Είμαστε ψύχραιμοι διότι δεν θέλουμε να μας χειραγωγήσει ή να μας καπελώσει κανένας.

Είμαστε ψύχραιμοι διότι δεν είναι το θέμα μας να εκτονώσουμε την αγανάκτηση μας ή να δείξουμε πόσο περισσότερο σωστοί είμαστε από τους άλλους αλλά να τοποθετηθούμε απέναντι στους μηχανισμούς των ΜΜΕ, αναστρέφοντας τους όρους.

Η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα αιτήματα, να μη παραμείνει συμβολική. Η πρόταση, δε, είναι να συνεχιστεί περιοδικά να οργανώνει το ίδιο ή άλλα γεγονότα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και να ενταχθεί στην δημόσια συζήτηση το θέμα, στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ο καθορισμός αυτών των αιτημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η υπόθεση ακουμπά τόσα πολλά ζωτικά ζητήματα ώστε χρειάζεται προσοχή. Θέλουμε μεταξύ άλλων ρεαλιστικά ζητούμενα τα οποία να βοηθούν πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν περιθώρια για πολλές παρεμβάσεις. Καλώς ορίσατε!